05 Weigeren Toelating, Time-out, Schorsing of Verwijdering
Redenen weigering toelating.
Volgens de Grondwet is het Openbaar Onderwijs algemeen toegankelijk.
De wet Primair Onderwijs vertaalt dit met “toegankelijk voor alle kinderen zonder onderscheid van godsdienst of levensbeschouwing of financiële situatie”.
Toch kan het bevoegd gezag van een openbare school een leerling weigeren.
Er moet dan wel een zorgvuldige procedure worden gehanteerd (een procedure van de Algemene Wet Bestuursrecht). Dit houdt in dat ouders gehoord moeten worden en dat er een bezwaar- en beroepsprocedure is.
Redenen voor ons om te weigeren zijn:
als we ernstige verstoring van rust of veiligheid op de school verwachten;
indien we menen de gewenste of vereiste zorg niet te kunnen leveren;
Kanttekening.
Toelaatbaar zijn alle kinderen die de leeftijd van 4 jaar hebben bereikt en waarvan geen indicaties bekend zijn, dat zij het gewone basisonderwijs niet zouden kunnen volgen.
Bij gerede twijfel zal de school direct informatie inwinnen bij de school van herkomst c.q. peuterspeelzaal of medisch kinderdagverblijf.
Aan de hand van de verkregen informatie of van onderzoeksgegevens wordt met ouders besproken of toelating zonder meer kan plaatsvinden, nader onderzoek gewenst is, of dat men er beter aan doet voor speciaal (basis) onderwijs te kiezen indien daar reeds aanwijzingen voor aanwezig zijn. Ouders worden in deze stappen begeleid door de intern begeleider en teamleider.
Time-out, Schorsing en verwijdering.
In uitzonderlijke gevallen kan aan kinderen tijdelijk de toegang tot de school worden ontzegd (time-out, schorsing). Als dat een permanent karakter krijgt, spreken we van verwijdering.
Binnen de stichting Kans&Kleur is het protocol Time-out, schorsing en verwijdering van toepassing. Klik hier