site stats
Skip to main content

Afscheid directeur Trinoom

Geschreven op: 03 juli 2023
Hans Velvis neemt na vijftien jaar afscheid van de Trinoom.

Basisschool de Trinoom zonder Hans Velvis. Het klinkt nog wat onwennig. De basisschooldirecteur mocht leiding geven aan een atypische school met twee concepten; een jaarklasstroom en Montessoristroom. Hans was ruim vijftien jaar het gezicht van de school in Kerkeveld. Vorige week 7 juni nam hij afscheid van alle medewerkers en leerlingen. 

Door Lars Regeer

Op de laatste officiële werkdag van de schooldirecteur vond er een theatervoorstelling plaats in theater ‘t Mozaïek. Illusionist Lars van Tuijl gaf daar een show voor de kinderen van de Trinoom, waarbij Hans Velvis als eregast fungeerde. Na afloop kwamen alle tweeëndertig groepen nog even langs bij de afzwaaiende directeur met een kleine attentie. Het was een mooi afscheid. De kinderen hadden het naar hun zin, dat doet mij altijd deugd”, blikt de schooldirecteur diezelfde middag nog terug.” 

Over het vaarwel zeggen van de school waar hij zoveel jaar met plezier werkte is hij nuchter. “Begrijp me niet verkeerd, ik heb hier met veel plezier gewerkt, maar ik denk dat het ook wel goed is dat er na zoveel jaar een nieuwe wind gaat waaien door de organisatie. Iedereen heeft zijn houdbaarheidsdatum. Ik ben daar niet de uitzondering op.” 

Velvis werkte bijna zijn gehele carrière in het onderwijs. “Na mijn diensttijd kwam ik via onderwijsfamilie Van den Heuvel in het onderwijs terecht, als leerkracht in het voortgezet onderwijs in Oss. Daarna heb ik gewerkt in zowel in het primaire als voortgezet onderwijs als docent. De functie van schooldirecteur kwam op mijn pad toen de voormalig directeur van de Smalle Weegbree in Wijchen kwam te overlijden. De toenmalige bestuurscommissie openbaar onderwijs vroeg mij om zijn directeurstaken over te nemen. Ik heb met veel plezier op deze kleine ‘familyschool’ gewerkt. Toen de Smalle Weegbree en de toenmalige Klimop gingen fuseren onder de nieuwe scholenkoepel Kans & Kleur, kreeg ik de mogelijkheid om mijn werkveld te verruimen richting de Boskriek. Na een vrij korte periode daar leiding te hebben gegeven kwam de Trinoom in 2007/2008 op mijn pad.”

Als directeur van de Trinoom had hij met circa 800 leerlingen en 60 medewerkers de grootste basisschool van samenwerkingsstichting Kans & Kleur onder zijn hoede. “Een behoorlijk aantal in de basisschoolwereld”, aldus de directeur zelf. “En een aantal dat bij mij past. Ik ben een ietwat zakelijk schoolhoofd. In mijn optiek moet dat ook als je een school van deze omvang bestuurt. Dan kun je niet alle taken op je nemen.”

Het meest trots is hij dan ook op de organisatiecultuur die onder hem is ontstaan. “Ik houd ervan om zaken gezamenlijk op te pakken. Je doet het samen, zeg ik altijd. Om die reden heb ik bij mijn komst ook het werken met teamleiders ingevoerd. Hierdoor is er duidelijkheid gekomen in de organisatie en zijn we een zelfsturende school geworden. Uiteraard onder de vlag van Kans & Kleur. Het is vrij uniek dat we in de gemeente Wijchen een scholenkoepel hebben waar alle denominaties (katholiek/openbaar en bijzonder neutraal) in vertegenwoordigd zijn. Ook onderwijsinhoudelijke zaken heb ik altijd zoveel mogelijk neergelegd bij de docenten. Mensen in hun kracht zetten en vervolgens hen zien groeien, dat zijn zaken waar je als schooldirecteur blij van wordt en die ik ook wel ga missen.”

Hoewel hij officieel met pensioen is, zal hij de komende periode nog aanblijven om voor een goede overgang te zorgen. “Ik ben niet het type dat zich aan de zijlijn nog met het beleid van de school gaat bemoeien. Als ik afscheid neem dan neem ik echt definitief afscheid. Wat ik mijn opvolger wel mee ga geven is dat hij of zij altijd gebruik moet maken van de deskundigheid en betrokkenheid van de leraren. Je kunt de organisatie niet zelf veranderen.”

En elders een nog in het onderwijs functie bekleden, is dat een optie? “Ik zit weleens te mijmeren over een interimfunctie maar of ik dat ga doen weet ik nog niet. Wat ik in ieder geval niet ga doen is stilzitten. Ik ben actief bij voetbalclub AWC en wil daar meer tijd aan spenderen. Daarnaast is er een tweede kleinkind op komst, waar ik uiteraard erg naar uitkijk om tijd mee door te brengen.”

Bron weekblad : De Wegwijs