Montessori onderwijs in het nieuws

07 maart 2020 Erkenningslogo NMVDe Trinoom opnieuw erkend als Montessori-instelling

De Montessoristroom van de Trinoom is op 24 mei 2019 in het kader van Herkennen is erkennen bezocht door een auditteam van de Nederlandse MontessoriVereniging (NMV).
Het auditteam heeft op basis van hun reflectieve notitie en uw hierop gebaseerde ontwikkelplan, een positief advies uitgebracht aan de auditcommissie van het netwerk 0-12 jaar van de NMV. De auditcommissie heeft vervolgens een voorgenomen besluit tot erkenning genomen dat door het dagelijks bestuur van de NMV is bekrachtigd.
De Trinoom is hiermee opnieuw erkend als Montessori-instelling voor de periode van 2020 - 2024

Montessori-in-het-nieuws-bo

14 september 2013 09:57 Montessorischolen halen hoogste Cito-score: 8,1


Montessorischolen halen hogere scores op de eindtoets dan scholen waar op een gewone manier, klassikaal, wordt lesgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar alle Cito-scores en andere eindtoetsen, die voor het eerst openbaar zijn gemaakt.
Op Montessorischolen krijgen kinderen meer vrijheid om zelf te kiezen wat ze op een bepaald moment willen doen. Ook zitten kinderen van verschillende leeftijden door elkaar. De 155 meegenomen Montessorischolen scoren samen een 8,1.
Bij het vaststellen score is, net als bij alle andere scores, rekening gehouden met de achtergrond van de leerlingen. Ook Jenaplanscholen scoren hoger dan reguliere scholen, namelijk een 7,5. De 6156 reguliere scholen scoren een 7. Daltonscholen doen het met een 6,8 iets slechter.
Vrije scholen De 35 scholen die de inspectie als 'Dalton/Jenaplan' heeft aangemerkt, doen het met een score van 5,9 niet goed. Ook vrije scholen (6,5) en de 15 scholen die Ontwikkelingsgericht onderwijs (5,3) geven, scoren laag.

za 14 sep 2013, 10:27 De Telegraaf Binnenland

Alle Cito-scores openbaar
DEN HAAG - Bassisscholen in Limburg scoren het beste van Nederland. Drentse scholen presteren daarentegen het slechtst. Uit onderzoek naar alle Cito-scores en andere eindtoetsen blijkt dat er grote verschillen zitten tussen de provincies.
Scholen in Limburg en Utrecht komen met een 8 en een 7,5 het beste uit de bus. Drenthe (6,2), Flevoland (6,3) en Friesland (6,4) presteren aanzienlijk slechter. Overige provincies behoren tot de middenmoot: Noord-Brabant haalt gemiddeld een 7,2 en Noord- en Zuid-Holland krijgen een 7,1. Zeeuwse en Groningse scholen scoren met een 6,8 iets lager.
Naast de regionale verschillen onderschrijft het onderzoek dat kleine basisscholen slechter presteren dan grote scholen. Hoe groter de school, hoe hoger de score op de Cito-toets. Waar scholen met minder dan 100 leerlingen gemiddeld een 6,4 haalden, scoorden scholen waar 310 of meer kinderen op zitten een 7,6.
Verder blijkt dat Montessorischolen (8,1), waar kinderen vrijer zijn om zelf te kiezen wat ze op een bepaald moment doen, beter presteren dan scholen waar klassikaal (7) wordt lesgegeven. Ook doen leerlingen van katholieke basisscholen het beter op de Cito-toets dan leerlingen van openbare scholen. Katholieke scholen krijgen gemiddeld een 7,3 tegenover een 6,9 voor openbare scholen.
Omdat de Cito-gegevens niet zomaar te vergelijken zijn, zijn de resultaten van alle scholen vergeleken met de scores van vergelijkbare scholen. Hieruit kwam een rapportcijfer van iedere school. In dit cijfer zijn ook de sociale, economische en culturele achtergrond van alle leerlingen van de basissschool meegenomen. Zo is onder meer gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders en het aantal leerlingen dat niet in Nederland is geboren.
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) zei zaterdag het een goede zaak te vinden dat de Cito-scores openbaar zijn gemaakt, omdat ze ouders helpen een indruk te krijgen van de kwaliteit van een school. „Uiteraard moet je je daarbij niet blindstaren op één gegeven. Kwaliteit van onderwijs is meer dan alleen de Cito-score." Het is voor het eerst dat de gemiddelde Cito-score per school openbaar is gemaakt. RTL Nieuws vroeg naar de cijfers zodat ouders een goede schoolkeuze kunnen maken. Scholen probeerden dit met een rechtszaak tegen te houden, omdat ze vreesden dat de scores zouden worden gebruikt als ranglijst.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Diemewei 45-05
6605 XH Wijchen

024-6456608
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.