Didactische inzichten rekenonderwijs
Het hoofdfasemodel:
In het hoofdfasenmodel wordt duidelijk dat elke leerlijn bestaat uit vier fasen: begripsvorming, ontwikkelen van oplossingsstrategieën, automatiseren en flexibel toepassen.
Het handelingsmodel: Het model laat zien dat leerlingen een bewerking uit kunnen voeren op verschillende handelingsniveaus. Het handelingsmodel is een schematische weergave van de wiskundige ontwikkeling zoals die geldt voor alle leerlingen.
Kenmerken van de verschillende fases:
Fase 1: leerling gaan met getallen en rekenwiskundige begrippen in speelse situaties om. Hierbij worden veel materialen gebruikt. Al handelend met materialen worden rekenproblemen opgelost.
Fase 2: In deze fase worden veel foto’s, afbeeldingen en tekeningen gebruikt. Kinderen gebruiken deze afbeeldingen om een rekenprobleem op te lossen.
Fase 3: In deze fase is het de vraag of een leerling in staat is om de werkelijkheid te verlaten om naar een model of schematische tekening te gaan of zelf kan maken. Oplossingen worden vaak hierbij getekend.
Fase 4: In deze fase kan een leerling door de passende redenering te gebruiken of de juiste procedure te gebruiken een rekenprobleem op te lossen. Leerlingen zien hierbij de zogenaamde kale som zoals bijvoorbeeld 9+5=, 9x2=, 12:4= e.d. Deze sommen kan een leerling aanvankelijk nog met en later zonder ondersteunende denkmodellen oplossen. In deze fase passen leerlingen oplossingsstrategieën toe d.m.v. een stappenplan.
Voorbeeld van een stappenplan
.
Verwoorden/communiceren mentaal handelen: Op elk niveau van het handelingsmodel is het van belang dat leerlingen verwoorden wat zij gedaan hebben om tot een antwoord te komen. Op elk niveau is de leerling bezig met mentaal handelen. Door het handelen en verwoorden komt de leerling op een hoger mentaal handelingsniveau. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het drieslagmodel. Via dit model leren leerlingen om problemen die in contextopdrachten (bijvoorbeeld in verhaaltjessommen) zijn verwerkt op een systematische en gestructureerde manier aan te pakken en op te lossen.
- Hits: 134